15 вересня в 1821 році іспанські колонії в Центральній Америці – Гватемала, Гондурас, Коста-Ріка, Нікарагуа і Сальвадор проголосили свою незалежність.
Рухи за незалежність країн почалися в 1811 році. Вони були швидко придушені, але отримали широкий розголос в самій Іспанії. Під керівництвом іспанського генерала Габіно Гаїнза, який виступав за незалежність регіону, з’їзд Центральноамериканський криоллос в Гватемалі 15 вересня 1821 року схвалив Акт про незалежність Центральної Америки.
За півроку незалежність була придушена Мексикою, але після проголошення в 1823 році Мексики республікою, країни Центральної Америки відновили свою незалежність.
Саме 15 вересня відзначається як День Незалежності в цих країнах Центральної Америки.
Тож пропонуємо сьогодні приготувати традиційну страву країн Центральної Америки, а найбільше Сальвадору – кукурудзяні коржики з начинням пупусас.
Назва “пупусас” можливо походить від іспанських слів “попотл” – великий і “тлакскалі” – кукурудзяний корж. Пупусас з різними начинками пропонувалися з маринованими шинкованими овочами, томатною сальсою і тушкованим м’ясом. 1 квітня 2005 року в Сальвадорі проголосили пупусас національним блюдом і в листопаді відзначають День пупусас. Отож…
Інгредієнти для пупусас:
червона квасоля 2 стакана;
пів цибулини порізати великими скибками;
натерта моцарелла або бринза 1 стакан;
кукурудзяне борошно 3 стакана;
гарача вода 2 стакана;
морська сіль 2 чайні ложки;
олія.
Інгредієнти для гарніру:
свинина 600 грам;
овочевий маринований салат 2-3 стакана;
олія;
сіль і чорний перець.
Приготування.
Смажимо на олії цибулю до золотого кольору і разом з квасолею подрібнюємо в блендері. Після цього тушкуємо суміш на пательні до згущення.
В великій мисці замішуємо борошно, сіль та гарячу воду густе липке тісто. Даємо йому постояти протягом 15 хвилин.
В цей час змішуємо квасоль з сиром.
Змащуємо руки олією з водою і розділяємо тісто на 12 шматків. З цих шматочків формуємо невеличкі чашки, в середину яких кладемо квасолеву суміш. Зліплюєм тісто і формуємо пласкі диски.
Смажимо готові пупусас на пательні протягом 3-5 хвилин в олії. Поки смажаться пупусас, на іншій пательні смажимо на олії свинину, приправлену сіллю і перцем за смаком.
Традиційно подають пупусас з маринованим овочевим салатом та червоним вином рохо.
Приготуйте також ізраїльський форшмак https://coolmama.com.ua/gotuyemo-izrayilskyj-forshmak-prosto-za-15-hvylyn/